U trendu

Otvorena birališta u drugom krugu izbora u Turskoj

Više od 64 miliona građana s pravom glasa u Turskoj, bira danas novog predsednika, a u trci su kandidat Narodnog saveza i aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan, i kandidat opozicionog Nacionalnog saveza Kemal Kiličdaroglu.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u 8.00 po lokalnom vremenu (7.00 po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u ovoj zemlji, javila je Anadolija.

U drugom krugu izbora pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kiličdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima u drugom krugu počelo je 20. maja.

Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Turske u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u sredu, a na graničnim prelazima traje sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turske, u drugom krugu izbora više od 1,92 miliona ljudi glasalo je u turskim stranim misijama i na graničnim prelazima do 16 sati po lokalnom vremenu u subotu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turske, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora biće objavljeni danas, nakon zatvaranja birališta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar