U trendu

Otvorena istraga zbog „zločina protiv čovečnosti“ u Peruu

Kancelarija peruanskog državnog tužilaštva saopštila je danas da je otvorila istragu o navodnim „zločinima protiv čovečnosti“ počinjenih tokom borbe vojske protiv gerilaca 1990-ih godina, u šta je, kako se navodi, bio umešan i bivši predsednik Oljanta Umala.

Do pokretanja istrage je došlo nakon što su se pojavila dva nova svedoka koji su potvrdili da su vojnici, kojima je Umala komandovao u vojnoj bazi Madre Mia, mučili i ubijali civile, prenosi Rojters.

Prethodna istraga o navodnom kršenju ljudskih prava odložena je 2009. godine zbog nedostatka dokaza, međutim prethodnih nedelja su u medije procurili transkripti snimljenih telefonskih razgovora koji ukazuju da je Umala podmitio žrtve mučenja da izmene svoje iskaze, što je on takođe demantovao.

Kako se navodi, Umala je bio vojni oficir za vreme peruanske krvave kampanje protiv maoističke gerile 1980-ih i 1990-ih, međutim Umala je sve te navode negirao.

Umala je na predsedničkim izborima 2011. godine pobedio kao levičar, ali je promenio svoju političku opciju tokom mandata koji se završio 2016. godine, a prošle godine ga je zamenio predsednik Pedro Pablo Kučinski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.