U trendu

Otvoreni Balkan podržava 50 odsto mladih u CG

PODGORICA – Više od 40 odsto građana Crne Gore smatra da država treba da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, među kojima je 50 odsto mladih između 18 i 29 godina, dok je preko 17 odsto protiv ove inicijative, pokazalo je istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

CEMI je istraživanje sproveo na uzorku od 961 ispitanika na teritoriji Crne Gore, od petog do 22. marta.

Iz CEMI-ja su naveli da je o Otvorenom Balkanu potrebno otvorenije razgovarati i da građani nisu dovoljno informisani o toj inicijativi.

„Dok gotovo polovina, 48 odsto ispitanika procenjuje da uopšte nije informisano ili da je vrlo malo informisano o Otvorenom Balkanu, svega pet odsto tvrdi da je u potpunosti informisano, a svega 16 odsto je donekle informisano“, kazali su iz CEMI-ja.

Na pitanje da li Crna Gora treba da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, 41 odsto ispitanih je odgovorilo potvrdno, dok je 17,3 odsto odgovorilo odrečno, a 36,8 odsto je kao odgovor navelo “ne znam”.

„Ipak, procenat onih koji podržavaju inicijativu je blizak onima koji ne mogu da se odluče – 37 odsto. Oko sedam ispitanika nije htelo da odgovori na pitanje“, rekli su iz CEMI-ja, preneo je portal RTCG.

Oni su naveli da što je osoba mlađa, to je veća verovatnoća da je naklonjena ideji Otvorenog Balkana, pa 50 odsto mladih (18-29 godina) podržava inicijativu.

„Zanimljiva je značajna razlika u odogovorima u odnosu na nacionalnost ispitanika, pa 53 odsto Srba iz uzorka podržava inicijativu, 42 odsto Albanaca, 37 odsto Crnogoraca, 19 odsto Bošnjaka i 14 odsto Muslimana“, kazali su iz CEMI-ja.

Razlika, kako su rekli iz te NVO, uočljiva je i u odnosu na veroispovest, pa inicijativu podržava 68 odsto katoličke, 44 odsto pravoslavne i 28 odsto građana muslimanske veroispovest.

„Većinsku podršku inicijativi daju simpatizeri Građanskog pokreta URA, Demokratskog fronta, Demokrata, i buduće stranke bivših ministara finanasija i ekonomskog razvoja Milojka Spajića i Jakova Milatovića“, naveli su iz CEMI-ja.

Na pitanje u kojoj mjeri su upoznati sa inicijativom Otvoreni Balkan, 24,5 odsto građana je odgovorilo da nije informisano uopšte, 23,5 odsto da je veoma informisano, a odgovore “i jesam i nisam” i „donekle sam informisan/a“ zaokružilo je 21,9, odnosno 16 odsto građana. Da je u potpunosti informisano kazalo je 5,2 odsto ispitanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.