Ovo je najopasnije oružje Severne Koreje – znači TIHU SMRT (video)

Usred eskalacije tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama, lider Severne Koreje Kim Džon Un testirao je naizgled smešan, ali ključni deo svog vojnog arsenala. Nedavno su objavljeni snimci severnokorejskih padobranaca koji skaču iz aviona koji liče na dva sedamdesetodišnja transportna aviona „Antonov An-2“.

Iako ovi avioni Pjongjanga datiraju još iz ere Staljina, s obzirom na nuklearno oružje koje je na raspolaganju mogli bi da budu najsmrtonosnije oružje Severne Koreje.

Dotrajali avion izazvao je zabrinutost da bi mogao da se koristi za transport nuklearne bombe koje bi se lako ispustile na bilo koju metu, bez pokretanja bilo kakvog radara.

Prema nekoliko izveštaja, severnokorejska vojska ima flotu od 200 aviona „Antonov An-2“. Oni su prvi put „predstavljeni“ 2015. godine, ali ih mnogi zanemaruju kao zastarele.

Međutim, ono što ih čini tako opasnim jeste to što imaju izuzetno mali radarski profil, što znači da ih je teško pratiti modernim konvencionalnim avionima.

Kako piše „Drajv“ ovaj avion leti tako sporim brzinama i na malim nadmorskim visinama da bi za moderne raketne sisteme zemlja-vazduh bio veoma teška meta, jer bi im bilo gotovo nemoguće da ih otkriju i pogode.

Avion koji je inicijalno bio dizajniran kao letelica za uslužni i komunalni prevoz, može da sleti na kratke piste, što bi učinilo iskrcavanje vojnika vrlo lakim i nepredvidivim, piše „Foks njuz“.

Prema „BBC-u“, „Antonov An-2“ je prvi put poleteo 1947. godine kada se Sovjetski Savez obnavljao nakon završetka Drugog svetskog rata. Pored izuzetno kratkog puta poletanja i sletanja, on u osnovi može da leti i unazad.

– „An-2“ još leti zato što uopšte nema drugih aviona poput njega. Ako vam je potreban avion koji može da nosi 10 vojnika, ljudi ili koza, koji može da poleti i sleti bilo gde, ili ćete koristiti „An-2“ ili helikopter – izjavio je za „BCC“ avijatičar Berni Leigton, koji je leteo u „An-2“ u Belorusiji.

Pre pada 1991. godine, Sovjetski Savez je napravio više od 10.000 ovih aviona, prenosi Blic.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.