U trendu

Pahorov kabinet: Odnosi sa Srbijom ostaju odlični

LJUBLJANA – Odnosi između Slovenije i Srbije ostaju odlični uprkos nedavnoj izjavi srpskog predsednika Aleksandra Vučića tokom posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu, rečeno je danas iz Pahorovog kabineta, prenosi STA.

Izvori iz kabineta slovenačkog predsednika, koji su želeli da ostanu anonimni, naveli su za STA da u odnosima dve zemlje nema otvorenih pitanja, a da ekonomska saradnja postaje jača.

Prema navodima izvora na koje se poziva STA, stavovi Srbije i Slovenije različiti su jedino oko kosovskog pitanja, a posednjih meseci bilo je oko rata u Ukrajini.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u ponedeljak ambasadorku Srbije u Ljubljani Zoranu Vlatković, navodeći u saopštenju da su veoma iznenađeni Vučićevom izjavom, dok izvor iz Pahorovog kabineta kaže da je to bio nepotreban potez, jer je Pahor reagovao na Vučićevu izjavu tokom same posete Beogradu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Pahorom u subotu, odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, zamolio da se stave u poziciju Srbije i pokušao primerom da objasni tu situaciju.

„Kako da objasnim građanima da uvodimo sankcije protiv Rusije koja nije prekršila teritorjalni integritet Srbije, a ne protiv Slovenije koja je to učinila“, upitao je Vučić.

On je dodao da je Sloveniju naveo kao primer i da sa tom zemljom Srbija ima dobre odnose, ali da bi slično mogao da kaže i za druge zemlje kao što su SAD, Nemačka, Francuska…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.