Pakistan: Napad bombaša-samoubice ispred suda, 12 mrtvih

U napadu bombaša-samoubice ispred zgrade suda u severozapadnom pakistanskom gradu Mardan rano jutros je ubijeno 12 osoba, dok ih je 52 ranjeno, nakon što su dve bombe aktivirane, a napadač se razneo, javile su agencije, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

„Do sada smo pronašli 12 tela pravnika, policajaca i civila. Uz to, spasili smo 52 ranjenih ljudi, među kojima ima pravnika, policijaca i civila“, rekao je šef spasilačne sklužbe u Mardanu Haris Habin, prenosi Rojters.

Bombaš je bacio ručne bombe, a potom aktivirao eksploziv kojim je bio opasan, usred jutarnje gužve ispred suda, rekao je za AFP policijski zvaničnik Fajsal Šehzad.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za jutrošnji napad, najnoviji na čijoj se meti našla pravna zajednica u Pakistanu, tri nedelje nakon što je u samoubilačkom napadu ubijen veliki broj pravnika u jugozapadnom gradu Kveta.

Takođe jutros, grupa ekstremista napala je hrišćansku koloniju u blizini severozapadnog pakistanskog grada Pešavara, izazivajući pucnjavu u kojoj su ubijena četiri napadača i jedan hrišćanin, saopštili su policijski i vojni izvori, a javio AP.

Lokalni policijski zvaničnik Šaukat Han rekao je da su četiri bombaša-samoubice ušli u hrišćansku koloniju, a jedan u crkvu u kojoj, međutim, u tom trenutku nikog nije bilo.

Ni za taj napad još niko nije preuzeo odgovornost, a on je izveden dan nakon što je vojska saopštila da je osujetila pokušaj Islamske države da proširi svoju mrežu i u ovoj pretežno muslimanskoj zemlji, pri čemu je uhapšeno 309 osumnjičenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.