U trendu

Pakistan: U bombaškom napadu na džamiju 63 poginulih

PEŠAVAR – U samoubilačkom bombaškom napadu na šiitsku džamiju tokom molitve u severozapadnom pakistanskom gradu Pešavaru poginule su najmanje 63 osobe, a ranjeno oko 200 saopštili su danas pakistanski zvaničnici i obecjali da će pronaći i uhapsiti nalogodavce koji stoje iza ovog akta terora na šiitske vernike.

Odgovornost za ovaj bombaški napad, jedan od najvećih terorističkih napada izvedenih u Pakistanu u poslednje vreme, preuzela je Islamske država (IS), preneo je ranije Rojters.

IS je u saopštenju navela da je bombaš samoubica iz susednog Avganistana.

On je likvidirao dvojicu policajaca koji su čuvali džamiju šiitskih muslimana u severozapadnom Pešavaru pre nego što je ušao u bogomolju i aktivirao svoju napravu, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Ogranak IS, poznat kao IS provincije Horasan, ima sedište u istočnom Avganistanu.

Talibanski lideri u Kabulu, koji se bore protiv IS jer se pokazalo da predstavlja najveću bezbednosnu pretnju talibanskim vlastima, osudili su jučerašnji samoubilački bombaški napad na džamiju u Peševaru.

„Osuđujemo bombardovanje džamije u pakistanskom Pešavaru. Nema opravdanja za napade na civile i vjernike“, poručio je na svom Tviter nalogu zamenik ministra kulture i informisanja talibana Zabihulah Mudžahid, ali i odbio da potvrdi da je bombaš samoubica Avganistanac.

Broj žrtava ovog napada će verovatno nastaviti da raste, rekao je Asim Kan, portparol bolnice Lejdi Reding u Pešavaru i potvrdio da su najamnje četvorica ranjenika od ukupno 38 hospitalizovanih – u kritičnom stanju, rekao je on.

Šiiti su već dugo na meti sunitskih islamskih terorističkih organizacija među kojima su Islamska država i Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), takođe poznata kao Pakistanski talibani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar