U trendu

Pakleni poslednji dani Trampove vladavine

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp suočava se sa brojnim problemima nekoliko dana pre isteka mandata.

Demokrate u Kongresu su zapretile da će ponovo pokrenuti proces njegovog opoziva ako on odmah ne podnese ostavku, sve je manje podrške njegovih republikanaca, a trajno mu je ugašen i Tviter nalog zbog njegove uloge u nasilnom upadu njegovih pristalica u Kapitol u sredu, navodi Rojters.

Američka televizijska mreža Si-En-En je ranije objavila, pozivajući se na više dobro obaveštenih izvora, da demokrate planiraju da pokrenu postupak opoziva Trampa već u ponedeljak.

Na taj način bi glasanje o opozivu predsednika Trampa moglo da bude pokrenuto već početkom ili sredinom sledeće sedmice, naveo je CNN.

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je da će ta institucija pokrenuti proces opoziva Trampa zbog upada njegovih pristalica u Kongres i uloge koju je on lično imao u nedavnom nasilju u Vašingtonu.

„Tramp je učinio nešto tako ozbiljno, da bi protiv njega trebalo da bude pokrenut postupak opoziva “, rekla je Pelosi za emisiju „60 minuta“ kanala CBS.

Kako prenosi Rojters, ona je pozvala potpredsednika SAD Majkla Pensa da se pozove na 25. amandman i smeni Trampa zbog nereda ispred Kapitola, ali je Pensov savetnik rekao da se potpredsednik protivi takvoj ideji.

Za odluku Kongresa, da Tramp zaista bude smenjen pre 20. januara, kada izabrani predsednik Džozef Bajden preuzima dužnost, potrebna je većina i u Senatu, koji je trenutno pod kontrolom republikanaca i koji ne zaseda po rasporedu do 19. januara, a već je jednom oslobodio Trampa, navodi Rojters.

Za takvu odluku u Senatu potrebne su dve trećine glasova, a demokrate će preuzeti kontrolu nad Senatom kasnije ovog meseca, nakon što savezna država Džordžija potvrdi dva rezultata drugog kruga izbora na kojima su pobedili njihovi kandidati.

Nakon nedavnih nereda u Vašingtonu i Tviter je odlučio da trajno suspenduje nalog američkog predsednika Donalda Trampa zbog „rizika od daljeg podsticanja na nasilje“.

„Posle detaljnog pregleda nedavnih tvitova sa “@realDonaldTrump“ naloga i konteksta oko njih, trajno smo suspendovali nalog zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja“, saopštila je kompanija u tvitu.

Tramp je odgovorio da je potez Tvitera bio predvidiv i da sa drugim kompanijama radi na tome da izgradi platformu na kojoj on i njegovi pratioci neće biti ućutkivani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.