U trendu

Palestinski ekstremisti ispalili desetine raketa na Izrael u odgovoru na vazdušne napade

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili su danas baražnu raketnu vatru na jug Izraela u odgovoru na niz izraelskih napada iz vazduha juče i jutros u kojima je ubijeno 16 Palestinaca, uključujući deset civila.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se širom južne izraelske teritorije i za manje od jednog sata ispaljeno je 60 raketa, preneo je AP.

Izraelski mediji su nešto kasnije javili da su se sirene oglasile i u području Tel Aviva i susednih gradova i da su se čule eksplozije, te da se ispaljuju dugometnije rakete.

U ranijim izveštajima se navodi da su mnoge rakete iznad južnih izraelskih gradova presretnute, a da je jedna pala u grad Sderot.

Stanovnici tog dela Izraela očekivali su raketiranje posle prvih izraelskih napada u utorak ujutru.

Izveštaja o povredama i šteti u raketiranju nije odmah bilo.

Jutros je izraelski avion napao drugi dan zaredom ciljeve u pojasu Gaze, ubivši najmanje jednog Palestinca.

Palestinski ekstremisti su najavili osvetu, a Izrael je saopštio da je spreman za dalju eskalaciju nasilja.

Izraelska vojska je rekla da je napala infrastrukturu ekstremističkog Islamskog džihada u pojasu Gaze.

U jučerašnjim napadima ubijena su tri komandira Islamskog džihada optužena je za nedavno raketiranje Izraela. Među civilnim žrtvama je četvoro dece i pet žena pošto su napadnuti gusto naseljeni stambeni delovi Gaze.

Meta današnjeg izraelskog napada bili su ekstremisti koji su se vozili automobilom ka lansirnoj rampi na jugu pojasa Gaze, dodaje se u vojnom saopštenju.

Zdravstveni radnici su rekli da je jedna osoba ubijena, a druga teško ranjena.

Palestinski zvaničnici nisu mogli da potvrde da li su oni bili ekstremisti.

Isto tako je ostalo nejasno da li su dva Palestinca ubijena u napadu iz vazduha kasno sinoć bili ekstremisti ili civili.

Izraelska vojska je saopštila da su to bili članovi Islamskog džihada i da su prevozili protivtenkovsku raketu.

Stanovnici južnog Izraela su dobili instrukcije da ostanu u blizini skloništa i škole su zatvorene drugi dan zaredom iz predostrožnosti.

Izrael je saopštio da su napadi iz vazduha odgovor na baražnu raketnu vatru Islamskog džihada posle smrti jednog člana te organizacije koji je štrajkovao glađu u izraelskom zatvoru.

Izraelski zvaničnici tvrde da pokušavaju da izbegne sukob sa Hamasom, snažnijom ekstremističkom organizacijom vladajućom u pojasu Gaze i da sukob ograniči na Islamski džihad.

Hamas je međutim izrazio solidarnost s Islamskim džihadom i te dve organizacije često sarađuju.

Ako se nasilje nastavi preti opasnost od rata.

Izrael i Hamas koji se protivi postojanju jevrejske države ratovali su četiri puta otkako je ta organizacija preuzela kontrolu na Gazom 2007. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.