najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Papa američkim biskupima: Da se nikad ne ponove pedofilski zločini

Papa Franja poručio je danas američkim biskupima okupljenim u katedrali Sent Metju u Vašingtonu da treba da deluju tako da se zločini pedofilije koji su potresli američku crkvu “nikad više ne ponove”.

“Znam koliko su u vama urezane rane poslednjih godina, i ja sam vas pratio u vašem velikodušnom angažovanju da izlečite žrtve… i da nastavite da delujete da se takvi zločini više nikad ne ponove”, rekao je u svom govoru papa, koji je ovu temu samo ovlaš dotakao.

Skandal sa sveštenicima pedofilima bio je najjači tokom 1980-ih godina i u velikoj meri je diskreditovao katoličku crkvu u SAD, a odšteta koja je plaćena žrtvama uništila je više biskupija.

Hiljade dece i adolescenata seksualno je zlostavljano od strane sveštenika, a neki biskupi su zatvarali oči na ta događanja i štitili sveštenike optužene za zlostavljanje.

Ova tema bila je samo delić dugog papinog govora američkim biskupima. Papa Franja je govorio o brojnim drugim temama pre nego što je kratko pomenuo taj skandal, što će verovatno razočarati udruženja žrtava, navodi agencija Frans pres.

Papa, koji se nalazi u poseti SAD, od petka do nedelje boraviće u Filadelfiji gde će prisustvovati svetskom skupu porodica i moguće je da će tada ponovo da se dotakne tog skandala u jednoj od područja SAD koja je njime bila najviše pogođena.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike