U trendu

Papa Franja: Bez radnih mesta za sve nema dostojanstva

Papa Franja posetio je danas ekonomski posrnulu čeličanu u italijanskom lučkom gradu Djenovi i ukazao je na izazove sa kojima se suočavaju radnici u globalizovanoj ekonomiji.

On je naglasio da poslovi daju ljudima osećaj dostojanstva i osudio je sve poslodavce koji eksplotišu radnike.

U centru interesovanja papine posete bile su nedaće svih onih čije je živote ekonomska kriza učinila nesigurnim, navodi agencija AP.

Papa je ukazao na visoku stopu nezaposlenosti medju mladima u Italiji, navodeći da su mnogi zbog nedostatka posla morali da napuste zemlju.

Govoreći pred oko 3.500 industrijskih radnika, od kojih su mnogi bili u radnim uniformama i s kacigama, papa je kazao da postoji razlika izmedju „pravih preduzetnika“ i špekulanata kojima ne smeta da otpuštaju radnike u potrazi za profitom.

„Jedna od bolesti u našoj ekonomiji je transformacija preduzetnika u špekulante“, rekao je on i dodao da „špekulanti ne vole svoj posao i radnike, već samo traže način da ostvare profit“.

Papa je kritikovao politički sistem koji ponekad ohrabruje „špekulante“, a ne one investitore koji veruju u posao. Takodje je kritikovao preduzetnike koji tvrde da njihovi radnici rade samo za novac, navodeći da se takvim izjavama negira dostojanstvo rada.

„Radom naše čovečanstvo cveta“, rekao je on.

Radnici su razgovarali sa papom o svojim nadama i strahovanjima, posebno o napredovanju tehnologije zbog čega veliki broj ljudi može ostati bez posla.

„Bez posla za sve neće biti ni dostojanstva“, kazao je papa.

Papa je danas prvi put posetio Djenovu gde je ručao s beskućnicima, zatvorenicima i izbeglicama, i održao misu pred 80.000 vernika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar