Papa Franja želeo da bude mesar

Dok je još bio dečak i nosio dokolenice, papa Franja nije ni sanjao da će kada poraste postati poglavar Rimokatoličke crkve, već mesar.

„Kada sam bio mali, nije bilo radnji gde su se prodavale namirnice, već pijaca na kojoj su prodavci prodavali voće ili meso“, rekao je papa Franja u intervjuu u kome je govorio o svom odrastanju u prestonici Argentine, Buenos Airesu.

„Kada sam imao četiri godine, na pijacu sam išao sa majkom i bakom. I kada su me pitale šta želiš da budeš kada porasteš ja sam odgovorio – mesar“, ispričao je on za holandske novine „Straatnieuws, koje u centru Utrehta prodaju beskućnici.

Papa je pričao da je u njegovoj skromnoj četvrti postojao mali trg gde je igrao fudbal, ali sa malo uspeha, dodajući da je imao „dve leve noge za fudbal“ i da su ga druga deca često stavljala da bude golman, prenele su agencije.

Ovo je bila teška nedelja za poglavara rimokatoličke crkve, nakon što je dvoje ljudi u Vatikanu uhapšeno zbog „curenja“ poverljivih dokumenata u kojima su otkrivene finansijske nepravilnosti u Vatikanu.

Papa je ponovo objasnio zašto je odbio je da se preseli u raskošni apartman na poslednjem spratu vatikanske apostolske palate i odlucio da koristi skromniju dvosobnu rezidenciju.

„To bi značilo izolaciju za mene, mislim da ne bih mogao tako da živim, ne bi bilo zdravo za moje mentalno zdravlje“, objasnio je papa Franja, dodajući da bi to za njega bio zlatan kavez.

On je takođe rekao da ignoriše slavu i da „ne misli o činjenici da je svetski poznat“.

„Govorim sebi, sada si na važnoj poziciji, ali za 10 godina niko te više neće prepoznati“, istakao je papa sa osmehom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.