U trendu

Papa: Neki izbeglički centri su koncentracioni logori

Papa Franja opisao je neke od prihvatnih centara za izbeglice kao „koncentracione logore“, dok je odavao počast nepoznatoj hrišćanskoj ženi koja je pred svojim suprugom muslimanom ubijena zbog svoje vere.

„Ti prihvatni centri – toliko je koncentracionih logora, pretrpani ljudima… zato što se čini da su međunarodni ugovori važniji od ljudskih prava“, rekao je papa na ceremoniji posvećenoj hrišćanskim mučenicima modernog doba.

On je ispričao priču o ženi za koju je rekao da želi da bude zapamćena sa svim drugim mučenicima kojima je odata počast u rimskoj bazilici Svetog Vartolomeja.

Papa je otkrio da je upoznao supruga ubijene žene, kao i njihovo troje dece tokom svoje posete jednom od prihvatnih centara na ostrvu Lezbos u Grčkoj.

„Ne znam šta se desilo sa njim, da li je uspeo da izađe iz njegovog koncentracionog logora i ode negde drugde. Pogledao me je i rekao: “Ja sam musliman, a moja žena bila je hrišćanka. U našoj zemlji su nas terorisali. Videli su njen krst i zatražili da ga baci. Kada je odbila prerezali su joj grkljan na moje oči. Toliko smo se voleli““, preneo je papa priču tog muškarca.

On nije otkrio nacionalnost čoveka, ali većina migranata u Lezbosu u vreme njegove posete bilo je iz Sirije, navodi AFP.

Papa se nakon posete Lezbosu odande vratio sa tri porodice koje su započeli nove živote u Rimu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike