Papa se u Abu Dabiju založio za verski dijalog

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja založio se danas u Abu Dabiju za versku slobodu, kao i za jednaka prava gradjana na Bliskom istoku.

Od sloboda želim da istaknem versku slobodu“, rekao je papa pred nekoliko stotina učesnika medjunarodnog verskog dijaloga i dodao da niko ne sme da bude prisiljen na neku versku praksu.

Franja, koji je prvi poglavar Rimokatoličke crkve u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uputio je apel za jednaka prava gradjana na Bliskom istoku bez obzira na veru.

Papa nije naveo druge detalje o tom pitanju, premda postoje navodi da je hrišćanska manjina na Bliskom istoku marginalizovana, kao i šiitski muslimani u sunitskoj Saudijskoj Arabiji i Bahreinu.

Franja je na sastanku rekao da je protiv nasilja, naoružavanja i korišćenja vere u svrhe koje nisu mirnodopske.

„Ne postoji nijedno nasilje koje može da bude verski opravdano. Bratstvo ljudi zahteva od svih nas, predstavnika vera, da zabranimo svaku nijansu odobravanja reči rat“, rekao je papa i dodao da je rat sinonim za bedu i okrutnost.

Prema njegovim rečima, četiri zemlje u regionu trenutno trpe štetne posledice konflikta, a to su Jemen, Sirija, Irak i Libija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike