U trendu

Papa: „Trošite na obrazovanje, a ne na oružje“

VATIKAN – Novac trošen na naoružanje države bi trebalo da preusmere u obrazovanje, poručio je danas papa Franja u godišnjoj mirovnoj poruci, osuđujući rastuće vojne troškove.

U svojoj danas objavljenoj poruci povodom Svetskog dana mira Rimokatoličke crkve, koji se obeležava 1. januara, papa je pozvao i na bolju ravnotežu između slobodne tržišne ekonomije i potrebe da se pomogne onima kojima je pomoć neophodna, kao i da se zaštiti životna sredina, prenosi agencija Rojters.

Gotovo jedna trećina njegove poruke, sadržane na četiri stranice, posvećena je obrazovanju, a ukazano je na „značajno smanjenje“ potrošnje na obrazovanje širom sveta, dok su vojni troškovi porasli iznad nivoa iz perioda kraja Hladnog rata i „sigurno je da će drastično porasti“.

„Krajnje je vreme, dakle, da vlade razviju ekonomske politike koje imaju za cilj da preokrenu proporcije javnih sredstava potrošenih na obrazovanje i na oružje“, navodi papa u poruci koja je poslata šefovima država i međunarodnim organizacijama.

Papa je pozvao na razoružanje, zabranu nuklearnog oružja i poručio da bi vojna sredstva takođe trebalo da budu preusmerena na pravednu raspodelu vakcina protiv kovida-19 i istraživanja kako bi se sprečile buduće pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar