U trendu

Papa: Ukrajina da učini ustupke da bi okončala rat sa Rusijom

RIM – Ukrajinski lideri će morati da budu dalekovidi da bi obezbedili mir, izjavio je danas papa Franja, sugerišući da bi Kijev morao da učini ustupke kako bi okončao rat sa Rusijom.

Papa je ranije ovog meseca pozvao pozvao na prekid vatre kako bi se sprečio rizik od eskalacije sukoba i zamolio Boga da požuri da ga okonča, preneo je Rojters.

U otvorenom pismu koje je objavljeno danas povodom obeležavanja devet meseci od ruskog napada, papa Franja je istakao snagu Ukrajinaca u suočavanju sa napadom.

Svet je prepoznao hrabar i snažan narod, narod koji pati i moli se, plače i bori se, opire se i nada se: plemenit i mučenički narod, napisao je papa i dodao da se moli za ukrajinske lidere.

„Oni imaju dužnost da upravljaju zemljom u tragičnim vremenima i da donose dalekovide odluke za mir i razvoj ekonomije tokom uništavanja toliko vitalne infrastrukture“,naveo je papa.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je prošle sedmice da je Ukrajina spremna za mir, ali samo pod njenim uslovima na osnovu kojih će biti obnovljena celokupna okupirana teritorija.

U intervjuu objavljenom prošle sedmice papa Franja je kazao da je Vatikan spreman da učini sve što je moguće da posreduje i stavi tačku na rat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar