U trendu

Pariz: Ekološki protest protiv banke BNP Paribas i naftovoda u Africi

PARIZ – Demonstranti iz ekološkog pokreta „Pobuna protiv izumiranja“ (Ekstinkšn rebelion ili XR) okupili su se danas ispred zgrade bankarske kompanije BNP Paribas u Parizu da bi izrazili neslaganje sa pozajmicom francuske banke za projekat Istočnoafričkog naftovoda sirove nafte (EACOP).

Učesnici demonstracije, kojih je bilo oko 40, su aparatima za gašenje požara prskali po zgradi BNP Paribas i blokirali obližnju ulicu maketom naftovoda na kojoj je pisalo „Zaustavite EACOP,“ prenosi Rojters.

Policija je privela 14 aktivista, saopštila je organizacija XR.

EACOP je projekat francuske grupe Total eneržis, vredan 3, 233 miliona evra, koji treba da bude izgrađen između Ugande i Tanzanije najranije do 2025. godine.

Naftovod planirane dužine 1.443 kilometra treba da dnevno dostavi 246.000 barela sirove nafte u luku Tanga na međunarodno tržište.

Aktivisti strahuju od bušotina nafte u Nacionalnom parku Murčison fols u Ugandi, koji je prema njima „najveća rezerva biodiverziteta“ u toj afričkoj zemlji.

Prema aktivistima XR, uz koje su bili i demonstranti iz organizacije „Petak za budućnost“ („Frajdejs for fjučr“), ovaj protest je namerno organizovan u vreme kada Total eneržis počinje sa probnim bušenjem nafte u Murčison folsu.

BNP Paribas je 2021. godine odbila da finansira EACOP, ali prošle godine
je pozajmila kompaniji Total eneržis 7,39 milijardi evra u kreditima za održavanje likvidnosti koje su dobile i neke druge banke.

Kritičari ove odluke tvrde da pozajmica omogućava Total eneržis da radi šta želi sa tim novcem, a da BNP Paribas tom pozajmicom u stvari postaje drugi najveći finansijer projekta EACOP.

BNP Paribas se oglasio saopštenjem u kome ističe svoju posvećenost ekološkim ciljevima i energetskoj tranziciji.

Naš cilj je da do 2025. godine uložimo 30 milijardi evra u projekte koje koriste obnovljive izvore energije, zaključuje se u saopštenju BNP Paribas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar