U trendu

Pariz i Berlin osudili ponašanje Turske na Mediteranu

Nemačka i Francuska su danas osudile nove turske „nedopustive“ provokacije u istočnom Mediteranu zbog kojih bi mogle da budu uvedene evropske sankcije ako se Ankara ne vrati „duhu dijaloga“.

„Jasno je da postoje provokacije turske strane koje se ne mogu tolerisati. Mi zaista želimo da Turska razjasni svoje stavove i vrati se duhu dijaloga“, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Ives Le Drian) nakon sastanka sa nemačkim i poljskim kolegama.

Vraćanje turskog broda za ispitivanje gasa u grčke vode predstavlja „novu provokaciju koja je potpuno nedopustiva“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Dvojica ministara su podsetila da je Evropska unija zatražila od Turske da do decembarskog samita EU obustavi provokacije, a u suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama.

„Lopta je na terenu Ankare“, istakao je francuski ministar.

Hajko Mas je pomenuo rok od nedelju dana da se vidi da li je Turska promenila stavove. „Evropska unija će potom odlučiti koji će stav zauzeti“, dodao je on.

Ovo pitanje će biti na dnevnom redu evropskog samita danas i sutra u Briselu.

Turska je u ponedeljak poslala brod „Oruk Reis“ u istočni Mediteran i pored protesta Atine.
Spor oko istraživanja gasa u avgustu je doveo ratne mornarice dve članice NATO-a na ivicu sukoba u području izmedju Kipra i grčkog ostrva Krit.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.