Pariz: Izložba slavnih vagona,među njima i „Orijent-ekspresa“

PARIZ – Slavni vagoni iz 20-ih godina prošlog veka izloženi su proteklog vikenda u Parizu povodom Dana evropske baštine, nakon što ih je francuska državna željeznička kompanija SNCF detaljno obnovila.

Hina prenosi da su tri vagon-restorana „Orijent-ekspresa“ oživela istoriju jednog od verojatno najpoznatijih vozova koji je od 1883. do 1997. putovao između Pariza i Istanbula.

Linija je prolazila i kroz Beograd i Zagreb, u kome je za njene putnike 1925. sagrađen hotel „Esplanade“.

Navodi se da je u tim vagonima, koji su inspirirali britansku književnicu Agatu Kristi za roman „Ubistvo u Orijent-ekspresu“, lako zamisliti putnike u elegantnim „čarlston“ haljinama i frakovima.

Na pariskoj železničkoj stanici mogu se u okviru izložbe videti i drugi slavni vagoni, poput onih koji su pripadali „Plavom vozu“ na liniji od Pariza do Azurne obale, „Zlatnoj streli“ koja je od francuske prestonice išla do Londona, kao i „Severnoj zvezdi“ koja je od Pariza putovala do Amsterdama.

„Za njihovu restauraciju smo proučavali arhive kako bismo pronašli originalne nacrte i uzorke“, otkrio je Gijom de Sen Laže, izvršni direktor društva „Orijent-ekspres“ koje upravlja baštinom te železničke linije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.