U trendu

Pariz proslavlja 75. godiĆĄnjicu oslobodjenja od nacista

Pariz danas slavi 75. godiơnjicu oslobodjenja od nacističke okupacije.

U Parizu se slave američki vojnici, francuski borci otpora i ostali koji su oslobodili Grad svetlosti od nacista.

Ogromna francuska zastava razvijena je danas sa Ajfelovog tornja. Tim činom obeleĆŸen je trenutak kada je francuska zastava pre 75 godina zamenila zastavu sa svastikom koja se tu vijorila četiri godine.

Ljudi obučeni u vojne uniforme i haljine iz perioda Drugog svetskog rata paradirali su u Parizu u znak sećanja na ulazak francuskih i američkih tenkova u grad 25. avgusta 1944. godine.

U borbi za francusku prestonicu poginulo je gotovo 5.000 ljudi, uključujući pariske civile, nemačke trupe i pripadnike francuskog otpora, čije su sabotaĆŸe i napadi pripremili grad za oslobodjenje.

Pariz je bio dragulj evropskih gradova koji je pretrpeo relativno malu ĆĄtetu u Drugom svetskom ratu, ali su njegovi gradjani poniĆŸeni, gladni i nepoverljivi posle 50 meseci pod nacistima, piĆĄe AsoĆĄijeted pres.

Nakon invazije 1940. godine, nacisti su zauzeli pariske luksuzne hotele i druĆŸili se u pozoriĆĄtima i lepim restoranima, dok su PariĆŸani koji nisu bili deportovani ili nisu beĆŸali, koristili karte za jelo, drvene djonove na cipelama kako bi zamenili oskudnu koĆŸu, a ponekad i zavese za odeću. Crno trĆŸiĆĄte je cvetalo.

Pariski policajci pobunili su se 19. avgusta 1944. godine i zauzeli sediĆĄte policije. U noći 24. avgusta prve savezničke trupe uĆĄle su u juĆŸni Pariz. Veliki ulazak francuske Druge oklopne divizije, uz pratnju savezničkih snaga, usledio je sutradan.

Nemački vojni guverner Pariza, general Ditrih fon Koltic tada je uhapơen u svom sediơtu gde je i potpisao predaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar