U trendu

Parlament Danske traži od poslanika da ne koriste TikTok iz bezbednosnih razloga

KOPENHAGEN – Parlament Danske zatražio je od poslanika i drugih zaposlenih da ne koriste aplikaciju TikTok zbog rizika od špijunaže, prenosi sajt EURACTIV.

Parlament „prima k znanju procene bezbednosnih vlasti. Prema Danskom centru za sajber bezbednost (CFCS), postoji opasnost od špijuniranja prilikom korišćenja TikToka, pa se u skladu s tim prilagođavamo“, navedeno je u jučerašnjem saopštenju parlamenta.

Saopštenje je objavljeno pošto je CFCS preporučio državnim službenicima prošle sedmice da ne koriste aplikaciju TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije Bajtdens (Bytedance), pod sumnjom da, kako navodi EURACTIV , prenosi podatke kineskim vlastima.

Do sada je nekoliko država i institucija preduzelo korake da se ograniči upotreba TikToka.

Američka vlada je u ponedeljak dala svojim federalnim službenicima 30 dana da izbrišu aplikaciju sa svojih uređaja ukoliko je koriste.

EURACTIV je ekskluzivno otkrio prošle sedmice da je Evropska komisija zabranila svojim članovima da koriste TikTok.

I Evropski parlament odlučio je da, iz bezbednosnih razloga, zabrani kinesku aplikaciju za razmenu kratkih video snimaka na telefonima zaposlenih, izjavio je juče neimenovani zvaničnik EU, kako je preneo Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.