U trendu

Patrijarh moskovski Kiril čestitao patrijarhu Porfiriju godišnjicu ustoličenja

MOSKVA – Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril čestitao je danas patrijarhu srpskom Porfiriju godišnjicu ustoličenja, saopštila je Moskovska patrijaršija.

Patrijarh Kiril je Porfiriju zahvalio na hrabroj i otvorenoj podršci kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC).

„Želim da vas uverim u neprekidne molitve koje se uznose u našoj Crkvi za vas i bratski srpski narod. Zahvalni smo vam na vašoj hrabroj i otvorenoj podršci kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, na očinskoj brizi za izbeglice i sve stradale,“ poručio je moskovski patrijarh.

On je istakao da sprski patrijarh „časno prolazi kroz težak period“, trudeći se da mlađoj generaciji prenese najvažnije vrednosti svetosavske tradicije.

„Prevashodne brige Vaše Svetosti vezane su za duhovnu ishranu pastve koja živi na svetoj zemlji Kosova i Metohije, u Crnoj Gori i na nizu drugih mesta, a sada je pod udarima neprijateljskih snaga,“ naveo je patrijarh Kiril.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je dotadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za srpskog patrijarha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.