U trendu

Pavićević: Rekonstrukcija Vlade poželjna, moguć i uzbor nove

PODGORICA – Vlada Crne Gore na čelu sa Zdravkom Krivokapićem pokazala je da je neuspešna i dezorijentisana, ocenjuje politički analitičar Vladimir Pavićević koji izlaz iz krize i nezadovoljstava unutar pobedničke koalcije vidi u rekonstrukciji vlade ili izboru nove.

„Ili ćemo imati nove ministre na čelu pojedinih resora dok bi Krivokapić ostao premijer ili će doći do razrešenja Krivokapića uz saglasnost skupštinske većine, a bez odlaska na prevremene izbore“, kaže Pavićević za Tanjug.

On je tako odgovorio na pitanje šta se može očekivati posle inicijativa koalicije „Za budućnost Crne Gore“ da se potpiše novi koalicioni sporazum i dodao da smatra da taj potez ZBCG ima za cilj korigovanje nedostataka i defekata vlade Krivokapića, te odluku sa početka mandata da se iz vlasti eliminišu politički autoriteti i predstavnici nacionalnih zajednica.

On navodi da veliki broj građana, koji su na izborima 30. avgusta prošle godine glasali za razvlašćivanje Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, sada očekuje promene, a da vlada Zdravka Krivokapića kako kažeza šest meseci nije pokazala značajne rezultate i da je nesposobna.

„DPS je smenjen i umesto da dobijemo reformski orijentisanu vladu, mi imamo premijera koji se kocka sa reformama, koji za šest meseci nije pokazao rezultate, što za posledicu može imati jačanje Mila Đukanovića i njegove partije“, rekao je Pavićević Tanjugu.

Pavićević, međutim kaže da do povratka na vlast DPS-a neće doći, jer je ta parija ušla u „film sigurnih gubitnika“, što su pokazali parlamentarni izbori 30. avgusta i lokalni u Nikšiću i Herceg Novom, gde je partija Mila Đukanovića doživela poraz.

„Čak i kad bi se uvažila ta strepnja, to znači da Krivokapić nema rezultata i da usled toga DPS može da profitira“, rekao je on.

Na pitanje zašto Krivikapić izbegava da potpiše Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve Pavićević odgovara da je to primer lutanja Zdravka Krivokapića, gde se više ne zna koji je tacno njegov stav.

„Potpisivanje Temeljnog ugovora je neophodna stvar. Za to postoji politička volja zainteresovanih strana, kao i želja građana svih vera i nacija za potpisivanjem tog ugovora. Time se unosi red u odnosima države i crkve, te ako postoji volja zainteresovanih strana, onda ne treba da se stvaraju nove prepreke“, ocenjuje analitičar.

Pavićević zaključuje da je te prepreke Krivokapić stvorio više svojom dezorijentisanošću nego namerom i da je to pokazatelj da nije bio najbolji izbor za premijera u tom trenutku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.