U trendu

Peking ponovio da je Hongkong unutraĆĄnje pitanje Kine

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin izjavio je da Peking po pitanju Hongkonga dosledno insistira na smernicama „jedna zemlja, dva sistema“ i da „HongkonĆŸani upravljaju Hongkongom“.

Niz povezanih mera kineske centralne vlade doprinosi zaĆĄtiti svih prava i sloboda HongkonĆŸana, doprinosi dugoročnom prosperitetu i stabilnosti Hongkonga, kao i stabilnosti principa „jedna zemlja, dva sistema“, naveo je kineski diplomata odgovarajući na istupanje predstavnika Belorusije, koji je u ime 70 zemalja, na Savetu UN za ljudska prava podrĆŸao stav Pekinga da je Hongkong neotudjivi deo Kine.

Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), Vang je ponovio da su „hongkonĆĄki poslovi  unutraĆĄnji poslovi Kine i da nijedna zemlja, organizacija niti pojedinac nemaju pravo da se u to meĆĄaju“.

Vang je podvukao da se „odlučnost Kine da zaĆĄtiti drĆŸavni suverenitet, bezbednost i razvojne interese, kao i prosperitet i stabilonost  Hongkonga neće menjati“.

Predstavnik Belorusije je juče, u ime 70 zemalja, na zasedanju Saveta UN za ljudska prava rekao da su „hongkonĆĄki poslovi unutraĆĄnji poslovi Kine“ i pozvao sve povezane strane da „praktično poĆĄtuju suverenitet Kine i da prekinu meĆĄanje u njene unutraĆĄnje poslove“.

On je podsetio da je nemeĆĄanje u unutraĆĄnje poslove suverenih drĆŸava vaĆŸan princip Povelje UN i osnovni princip medjunarodnih odnosa.

Rekao je i da Belorusija podrĆŸava princip „jedna zemlja, dva sistema“ u Specijalnom administrativnom regionu Hongkongu dodajući da su se nakon sprovodjenja Zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, u tom regionu postepeno smirili neredi i situacija se postepeno oporavila.

Hongkong je neotudjivi eo Kine. Hongkonơki poslovi su unutraơnji poslovi Kine. Druge zemlje ne smeju da se u njih meơaju. Belorusija, u ime 70 zemalja sveta, poziva povezane strane da praktično poơtuju suverenitet Kine, i da prekinu meơanje u hongkonơke poslove i unutraơnje poslove Kine, navodi se u zajedničkom govoru.

U odvojenim obraćanjima i predstavnici viĆĄe od 20 zemalja su podrĆŸali stav Pekinga da je Honkong neotudjuivi deo Kine, prenela je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.