U trendu

Peking ponovio da je Hongkong unutrašnje pitanje Kine

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin izjavio je da Peking po pitanju Hongkonga dosledno insistira na smernicama „jedna zemlja, dva sistema“ i da „Hongkonžani upravljaju Hongkongom“.

Niz povezanih mera kineske centralne vlade doprinosi zaštiti svih prava i sloboda Hongkonžana, doprinosi dugoročnom prosperitetu i stabilnosti Hongkonga, kao i stabilnosti principa „jedna zemlja, dva sistema“, naveo je kineski diplomata odgovarajući na istupanje predstavnika Belorusije, koji je u ime 70 zemalja, na Savetu UN za ljudska prava podržao stav Pekinga da je Hongkong neotudjivi deo Kine.

Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG), Vang je ponovio da su „hongkonški poslovi  unutrašnji poslovi Kine i da nijedna zemlja, organizacija niti pojedinac nemaju pravo da se u to mešaju“.

Vang je podvukao da se „odlučnost Kine da zaštiti državni suverenitet, bezbednost i razvojne interese, kao i prosperitet i stabilonost  Hongkonga neće menjati“.

Predstavnik Belorusije je juče, u ime 70 zemalja, na zasedanju Saveta UN za ljudska prava rekao da su „hongkonški poslovi unutrašnji poslovi Kine“ i pozvao sve povezane strane da „praktično poštuju suverenitet Kine i da prekinu mešanje u njene unutrašnje poslove“.

On je podsetio da je nemešanje u unutrašnje poslove suverenih država važan princip Povelje UN i osnovni princip medjunarodnih odnosa.

Rekao je i da Belorusija podržava princip „jedna zemlja, dva sistema“ u Specijalnom administrativnom regionu Hongkongu dodajući da su se nakon sprovodjenja Zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, u tom regionu postepeno smirili neredi i situacija se postepeno oporavila.

Hongkong je neotudjivi eo Kine. Hongkonški poslovi su unutrašnji poslovi Kine. Druge zemlje ne smeju da se u njih mešaju. Belorusija, u ime 70 zemalja sveta, poziva povezane strane da praktično poštuju suverenitet Kine, i da prekinu mešanje u hongkonške poslove i unutrašnje poslove Kine, navodi se u zajedničkom govoru.

U odvojenim obraćanjima i predstavnici više od 20 zemalja su podržali stav Pekinga da je Honkong neotudjuivi deo Kine, prenela je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.