U trendu

Peking: Poseta Pelosi podriva mir duž Tajvanskog moreuza

PEKING – Kinesko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo je dolazak predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na Tajvan, navodeći da je njena poseta pretnja po regionalni mir i stabilnost.

„Uprkos snažnom protivljenju i ozbiljnim posledicama, Nensi Pelosi je posetila kineski region Tajvan. Ovo je ozbiljno kršenje principa ‘jedna Kina’. Poseta ima ozbiljan uticaj na političke odnose Kina-SAD i predstavlja ozbiljno mešanje u kineski suverenitet i teritorijalni integritet“, navodi se u saopštenju na sajtu MSP Kine.

U saopštenju se naglašava da poseta „ozbiljno podriva mir i stabilnost duž Tajvanskog moreuza i šalje vrlo pogrešan signal separatističkim snagama koje žele nezavisnost Tajvana“.

„Kina se snažno protivi i osuđuje to i poslala je demarš i oštar protest Americi. Postoji samo jedna Kina u svetu, a Tajvan je nerazdvojiv deo kineske teritorije, što je jasno prepoznato u Generalnoj skupštini UN. Od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine, 181 zemlja je uspostavila diplomatske odnose sa Pekigom, na principu ‘jedna Kina'“, kaže se u saopštenju.

Zvanični Peking ocenjuje da je pitanje Tajvana najvažnije i najosetljvije u odnosima Kine i ŠD.

„Tajvanske vlasti dugo traže od SAD podršku za nezavisnost. Amerika koristi Tajvan da obuzda Kinu. Konstantno iskrivljuje, zamagljuje princip jedne Kine, ima zvanične razmene sa Tajvanom, i ohrabuje separatističke aktivnosti ‘tajvanske nezavisnosti’. Ovakvi potezi, kao i igranje sa vatrom, vrlo su opasni. Oni koji se igraju sa vatrom stradaju od nje“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poručuje da će Kina sigurno preduzeti sve neophodne mere da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet kao odgovor na posetu Pelosi.

„Kina i SAD su dve velike zemlje. Pravi način za taj odnos leži u obostranom respektu, miroljubivoj koegzistenciji, bez sukoba. Tajvansko pitanje je isključivo pitanje Kine i nijedna druga država nema pravo da se ponaša kao sudija po pitanju Tajvana. Snažno apelujemo na SAD da prekinu da igraju na kartu Tajvana“, navodi se, između ostalog, u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar