U trendu

Peking: SAD da doprinesu okončanju konflikta u Gazi

PEKING – Kina je danas ponovo pozvala SAD da odigraju konstruktivnu ulogu i doprinesu okončanju konflikta u Gazi, i da prestanu da blokiraju da se iz UN uputi zahtev za prestanak krvoprolića.

Predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan izjavio je da je Kina, aktuelni predsedavajući Saveta bezbednosti UN, između ostalog apelovala da se proglasi obustava vatre i obezbedi dostavljanje humanitarne pomoći, ali je, kako naveo, opstrukcija „jedne zemlje“ sprečila SB UN da samostalno i jednoglasno odlučuje, prenosi AP.

„Pozivamo SAD da preuzmu deo odgovornosti, zauzmu nepristrasan stav i podrže SB i tako odigraju svoju ulogu u smirivanju situacije i uspostavljanju poverenja za pronalaženje političkog rešenja“, rekao je Džao Liđijan.

On je istakao da Kina snažno osuđuje primenu sile protiv civilnog stanovništva, da zahteva obustavu vazdušnih udara izraelskog ratnog vazduhoplovstva i poziva Izrael da bude suzdržan, da se pridržava važećih rezolucija UN.

Dodao je da Kina poziva Izrael i da prestane da uništava domove i proteruje Palestince, da ne širi svoj program naseljavanja Jevreja, da obustavi pretnje nasiljem i provokacije protiv muslimana i da poštuje istorijski status kvo o Jerusalimu kao svetom mestu hrišćana, muslimana i Jevreja. .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.