U trendu

Peking: Svaki pokušaj podrške Tajvanu biće uzaludan

PEKING – Svaki pokušaj podrške Tajvanu sigurno će biti uzaludan, poručio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, reagujući na posetu grupe bivših visokih zvaničnika Pentagona i bezbednosnih službi SAD.

Gvoreći na redovnom dnevnom brifingu za medije, Vang je pozvao Sjedinjene Američke Države da oprezno pristupaju pitanju Tajvana i da se uzdrže od daljeg nanošenja štete odnosima SAD i Kine, prenosi Rojters.

Delegacija bivših visokih američkih zvaničnika za odbranu i bezbednost koju je na Tajvan poslao predsednik SAD Džozef Bajden, stigla je danas u Tajpej, u jeku ratnih sukoba u Ukrajini.

Zvanični Peking osudio je posetu američke delegacije Tajvanu koju predvodi nekadašnji komandant združenog generalštaba američke vojske, penzionisani admiral Majk Malen.

Američka poseta podudara se sa povišenim stepenom opreza na Tajvanu, koje Kina smatra svojom teritorijom.

Admiral Malen je služio kao najviši vojni zvaničnik u administracijama bivših predsednika SAD Džordža V. Buša i Baraka Obame.

S njim su na Tajvan doputovali i Megan O’Saliven, bivša zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost u administraciji Džordža V. Buša i Mišel Flurnoj, bivša podsekretarka odbrane u Obaminoj administraciji.

Očekuje se i dolazak bivšeg američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji dolazi u privatnu posetu.

Kina opisuje Tajvan kao najosetljivije i najvažnije pitanje u svojim vezama sa SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar