U trendu

Penava strahuje od manipulacija HDZ i SDŠ na popisu

ZAGREB – Predstojeći popis stanovnštva u Hrvatskoj, posebno u Vukovaru je veoma važan za srpsku manjinu, a gradonačelnik Ivan Penava je uveren da će ovaj popis pokazati da u tom gradu živi oko 22.000 ljudi.

Prema podacima sa kojima raspolaže iz 2017. Vukovar je, kaže, imao 22.100 stanovnika, a prema popisu iz 2011. je, kaže, taj broj bio 28.000.

Penava tvrdi da je problem netačan broj i, kako navodi, manipulacija koja je uzrokovana političkim razlozima, „pritiskom SDS S-a i koalicijom s SDP-om 2011. godine, a danas sa HDZ-om“.

„Tome smo svedočili mnogo puta i kroz dogovore kad je utvrđeno da će manjinci popisivati manjine, jedan pojam koji verujem da nijedna metodologija popisa stanovništva u svetu ne poznaje – da se pravi razlika u popisivačima. U normalnom svetu je bitna jedino objektivnost, da korektno napravite svoj posao, a ne ko ste i što ste”, kazao je Penava u izjavi za zagrebačku N1 tv.

Prema procenama kojima raspolaže, tvrdi da u Vukovaru broj stanovnika može biti maksimalno 23, 24 ili 25 hiljada.

Na pitanje misli li da će biti manipulacije s podacima na ovom popisu, Penava kaže:

“Vrh HDZ-a i Plenković i vrh SDŠ-a imaju stvar dogovorenu, da ih nije briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice na vrhu imaju nekakvu korist”, naveo je Penava.

Prema hrvatsom Ustavu i zakonima predvijdeno je da u opštinama i gradovima, ako manjinske zajednice imaju više od 30 odsto stanovništva, imaju određena prava, kao što je upotreba pisma.

Prema poslednjem popisu Srbi u Vukovaru su ispunjavali taj uslov, ali su im prava ipak uskraćena, jer je Penava onemogućio donošenje akata na lokalnom niovu kako bi se ta prava mogla ispoštovati.

Moguće manipulacije na predstojećem popisu Penava je komentarisao za zagrebačku RTL ustvrdivši da su one raznovrsne, a posebno mu, kazao je, smeta plakat u okviru kampanje za popis koju su u tom gradupokrenuli Srbi. Komentarisao je i otvaranje portala e-Srbin na kojem su uputstva o izjašnjavanju na popisu Srba koji žive u Hrvatskoj.

„Ružno mi je da vidim plakate… sad će neko reći da imam nešto protiv Srba, naprotiv, ne volim da se iko apostrofira. Zašto su Srbi kao manjina istaknuti u prvi plan i zna se da to radi SDS S“, rekao je i dodao da je popis, prema njegovim rečima, obična statistika.

Zašto, upitao je, u Hrvatskoj moramo da svedočimo plakata i zašto se ni jedna druga manjina ili većinski narod ne apostrofira nego uvek jedni te isti.

Tvrdi da je jasno ko u tome ima interes.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.