U trendu

Pens 2. avgusta u CG na NATO sastanku Jadranske povelje

Potpredsednik SAD Majk Pens doputovaće 2. avgusta u Crnu Goru, gde će se sastati sa visokim predstavnicima zemalja članica i posmatrača u Jadranskoj povelji (Adriactic Charter, čiji je predsedavajući ove godine Makedonija.

Kako je ranije saopštila makedonska vlada, Makedonija će, zajedno sa Crnom Gorom, biti domaćin tog, kako se ističe, značajnog skupa koji će biti održan u Podgorici.

Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Njene članice bile su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, 2008. priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača.

Status posmatrača od 2012. ima i Priština.

Albanija i Hrvatska ušle su u NATO 2009. godine, a Crna Gora ove godine.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade Crne Gore, ova poseta, koja će uslediti nakon

nedavnih sastanaka predsednika Markovića u Vašingtonu sa potpredsednikom Pensom i državnim sekretarom Reksom Tilersonom, još jedna je potvrda odličnih političkih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i strateškog partnerstva dveju zemalja.

Predsednik Marković je pozvao potpredsednika Pensa u zvaničnu posetu tokom posete Vašingtonu 5. juna ove godine.

Potpredsednik Pens najviši je američki zvaničnik koji će posetiti Crnu Goru u više od stotinu godina od kada su dve države uspostavile diplomatske odnose.

Ujedno, to će biti prva poseta regionu najvišeg zvaničnika i prvog saradnika predsednika SAD Donalda Trampa.

Kako je najavljeno potpredsednik Pens će se sastati i sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.