U trendu

Pens: SAD su 100 odsto uz Japan u rešavanju severnokorejskog problema

Američki potpredsednik Majk Pens poručio je danas japanskom premijeru Šinzu Abeu da su SAD 100 odsto uz svog saveznika u Aziji u naporima da se smanje opasnosti nuklearnog programa Severne Koreje.

Pens je rekao da SAD neće popustiti dok ne bude ostvaren cilj – Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja.

„Uvažavamo to što narod Japana u izazovnim vremenima živi s povećanim provokacijama s druge strane Japanskog mora. S vama smo 100 odsto“, rekao je Pens koji je danas došao u Japan, posle posete Južnoj Koreji.

Na početku sastanka s japanskim premijerom, Pens je rekao da su „sve opcije na stolu“ i da je američki predsednik Donald Tramp rešen da saradjuje s Japanom, Južnom Korejom i drugim saveznicima u regionu na rešavanju problema.

Abe je rekao da se Japan nada mirnim pregovorima s Pjongjangom, ali da je „istovremeno dijalog radi dijaloga bezvredan“ i da je od ključne važnosti izvršiti pritisak na Severnu Koreju.

Pens je rekao da se Tramp nada da će Kina uticati na Severnu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji apelovao je danas na smirivanje situacije na Korejskom poluostrvu.

Vang je rekao da, iako su američki zvaničnici jasno istakli da ne isključuju mogućnost vojnog napada, veruje da će Vašington i dalje prednost davati pregovorima u cilju smirivanja tenzija.

Pens je posle sastanka s Abeom razgovarao sa zamenikom japanskog premijera Tarom Asoom o novom „ekonomskom dijalogu“ dve zemlje, čiji je okvir dogovoren tokom sastanka Abea i Trampa u SAD u februaru.

Dijalog će, kako je saopšteno, biti usmeren na tri oblasti – pitanja trgovine i ulaganja, saradnju u makroekonomskoj politici i posebne industrijske sektore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.