U trendu

Pentagon sakuplja ruski DNK

Sve dok ruski predsednik Vladimir Putin nije u ponedeljak rekao da neko širom Ruske Federacije prikuplja uzorke tkiva različitih etničkih grupa, i to u nejasne svrhe – u javnosti se nije previše pridavala pažnja letošnjoj vesti da je na sajtu Ministarstva odbrane SAD objavljen poziv za kupovinu genetskih uzoraka stanovnika Rusije evropskog porekla. Pri tome je na sajtu navedeno da vlada neće priznati genetske uzorke iz Ukrajine.

Vest je zvučala toliko zastrašujuće, s obzirom na aktere i posledice, da su mediji uglavnom izbegli da se pozabave njome. Međutim, u utorak smo od portparola Kremlja Dmitrija Peskova saznali da su ruske obaveštajne službe registrovale te aktivnosti i da je o tome obavešten ruski predsednik.

Putin je u Moskvi rekao da se prikupljanje DNK obavlja na profesionalan način i postavio pitanje:

-Zašto? Odjednom smo predmet velikog interesovanja.“

Posle Putinovih reči vest je dobila na značaju, počeli su da se oglašavaju i ru­ski naučnici sa obja­šnjenjima u koje svrhe bi taj materijal mogao da bude korišćen, a juče je Pentagon saopštio zašto se sve ovo dešava.

„Uzorci su neophodni za ispitivanje mišićno- skeletnog sistema. Iz­bor Rusa za ovo istraživanje nije bio nameran“, rekao je Bo Dauni, pred­stavnik Komande vazduhoplovstva SAD.

Istraživačima su bile potrebne dve vrste uzoraka: jedan deo uzoraka obolelih i drugi, kontrolni uzorak sa ribonukleinskom kiselinom. Prvu grupu neophodnih uzoraka je obezbedila firma iz SAD, a za na­stavak istraživanja su bili potrebni odgovarajući uzorci koji su trebali da dođu iz Rusije.

Komanda za obrazovanje i obuku vazduhoplovnih snaga SAD je 19. ju­la objavila konkurs za kupovinu 12 RNK uzoraka i 27 zamrznutih uzoraka sinovijalne tečnosti ruskog/ evropskog porekla. U konkursu je navedeno da se dobavlja, obavezu­ je da uzorke dopreme u SAD. Prilo­žio je i opširan tekst sa detaljnim zahtevima o navođenju informacija o zdravstvenom stanju, rasi, polu i drugim karakteristikama osobe od koje se uzimaju uzorci.

Moskovski genetičar Valerij Iljinski je potvrdio da genetski ma­terijal uzet od različitih etničkih grupa iz Rusije završava u SAD.

Ta­mo bi verovatno bio iskorišćen u miroljubive svrhe, ali se vojna upotreba može u potpunosti isključiti, rekao je Iljinski, direktor moskovske kompanije „Genotsk“ koja se bavi istraživanjima ljudskog genoma. Prema njegovim saznanjima, jedan centar Moskvi i je­dan u Sankt Peterburgu prikupljaju biološke materijale različitih na­roda Rusije i šalju ih u SAD, a sudeći po pratećoj dokumentaciji, glavni cilj je istraživanje raznovrsnosti genoma i određenih bolesti.

U ruskim medijima su se oglasili vojni eksperti i naučnici koji su upozorili da bi naručivanje uzoraka RNK ruskih davalaca moglo biti povezano sa razvojem biološkog oružja ili pripremom njegovog testiranja. Biološki rat, izazivanje epidemija određenih bolesti smatra se veoma efikasnim načinom za uništavanje žive sile i istovremeno očuvanje infrastrukture neprijatelja.

Ruski mediji, navodeći detaljne podatke, tvrde da se broj američkih vojnih biolaboratorija koje okružu­ju Rusiju uvećava i da se neke od njih već odavno nalaze u Gruziji, Ukraji­ni, Kazahstanu…

Genetičar Iljrrnski tvrdi da, iako nisu poznati slučajevi genetskih istraživanja u vojne svrhe, kao što je stvar biološkog oružja, teoret­ski je to sasvim moguće.

Teoretski, moguće je identifiko­vati određene markere koji se javljaju samo u određenoj etničkoj grupi i usmeriti sve na te markere“, za­ključio je Iljinski.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.