U trendu

Peskov: Navaljni može da se vrati kao i svi drugi

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je bloger Aleksej Navaljni slobodan da se vrati u Rusiju kao bilo koji drugi državljanin te zemlje.

„Svi ruski državljani slobodni su da se vrate u svoju domovinu i tu nema ograničenja“, rekao je Peskov novinarima.

Ruska zatvorska služba je u ponedeljak dala poslednji ultimatum opzicionom lideru Alekseju Navaljnom da se odmah vrati iz Nemačke i javi nadležnim službama danas ili da se po povratku u Rusiju suoči sa momentalnom zatvorskom kaznom jer mu uslovna zatvorska kazna ističe 30. decembra, preneo je Rojters.

Upitan da prokomentariše taj zahtev, Peskov je rekao da to pitanje treba uputiti Federalnoj zatvorskoj službi, navodi TAS S.

Federalna zatvorska služba (FSIN) je optužila Navaljnog da krši pravila o privremenom puštanju na slobodu, jer nije odslužio kaznu iz 2014. godine, a takođe mu se na teret stavlja izbegavanje suočavanja sa ruskim inspektorima za kriminal.

On je na uslovnoj kazni, pošto je osuđen na 3,5 godina zatvora zbog krađe koju je ocenio da je bila „politički motivisana“, a uslovna kazna mu ističe 30. decembra.

Navaljni, jedan od glavnih kritičara politike predsednika Rusije Vladimira Putina, nalazi se u Nemačkoj gde se oporavlja od trovanja.

Zapadne zemlje su ocenile da je neko pokušao da ga ubije nervnim agensom „novičok“, dok je Rusija rekla da ne postoje dokazi da je otrovan i negirala je umešanost u incident.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.