U trendu

Pet ključnih tačaka Komijevog svedočenja i jedna veoma neobična večera (video)

Svedočenja pred odborima američkog Senata obično su dosadne i zamorne stvari koje retko uspevaju da privuku pažnju amričke i svetske javnosti, ali danas se desio izuzetak. Svedočenje bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija o navodnom mešanju Rusije u američke izbore postalo je tema broj jedan u svim svetskim medijima. Evo šta je Komi rekao.

Bivši direktor FBI Džejms Komi optužio je danas administraciju američkog predsednika Donalda Trampa za klevetu protiv njega i pričanje laži o agenciji na čijem je čelu bio, ali je odbio da prokomentariše da li je Tramp pokušao da opstruira pravdu tražeći od njega da odustane od istrage o bivšem Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu.

Tokom svedočenja pred Komitetom za obaveštajne poslove američkog Senata, Komi je rekao da nije na njemu da kaže da li je Tramp pokušao da opstruira pravdu tokom njihovih razgovora.

On je dodao da ga je američki predsednik u više navrata pohvalio o da radi „odličan posao“, pa je bio zbunjen kada je na televiziji saznao da je dobio otkaz.

5 ključnih tačaka:

1. „Nema sumnje da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD prošle godine“, tvrdi Komi

2. „Nije bilo promene izborne volje birača“, dodao je

3. Tramp nije od Komija tražio da prekine istragu o navodnoj umešanosti Rusije u izbore

4. Mnoge priče u medijima o mešanju Rusije u izbore Komi je opisao kao „potpuno pogrešne“, među kojima je i članak „Njujork tajmsa“ o navodnim vezama Trampovog izbornog tima i Rusa

5. Svoje razgovore sa Trampom ocenio je kao veoma „uznemirujuće“

Večera koja je promenila sve

Razgovori Trampa i Komija privukli su posebnu pažnju medija, jer je bivši šef FBI izneo veoma živopisne detalje o ovim susretima i telefonskim razgovorima.“Bio sam toliko zapanjen razgovorom da sam ga stalno ponavljao u sebi. Video sam u tvit o snimcima. Bože, nadam se da snimci postoje. Sećam se da sam rekao: ‘Slažem se da je on dobar čovek’, a da sam na taj način zapravo rekao: ‘Ne slažem se s onim što tražite od mene“, rekao je Komi.

Komi je rekao da je morao da otkaže sastanak sa svojom ženom da bi mogao da ode na večeru s Trampom.

„Kada se osvrnem unazad, ja veoma volim da provodim vreme sa svojom ženom, voleo bih da sam te večeri bio s njom“, rekao je Komi, uz smeh.“Na to pitanje nemam dodatak, rekao je senator King koji ga je u tom trenutku ispitivao.

Republikanski senator Džon Mekejn pitao je Komija zašto je odustao od istrage o Klintonovoj, a nije odustao od istrage o Rusima. On se osvrnuo i na deo iz pisanog svedočenja Komija.

„Rekao je da bi to uradio i dodao: ‘Bio sam ti odan, veoma odan; Imali smo tu stvar, znaš’. Nisam ga pitao na šta misli kada kaže ‘Tu stvar’. Rekao sam mu da je jedini način da se pozabavimo tom temom da Savet Bele kuće nazove vršioca dužnosti zamenika državnog tužioca. On je rekao da bi on uradio istu stvar, a onda je poklopio slušalicu“, stoji u pisanom delu svedočenja.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.