U trendu

Petrič: Integracijom na Balkanu do evropske integracije

BEČ – Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič ocenio je veoma pozitivnim inciijativu za uklanjanje barijera u saradnji Albanije, Srbije i Severne Makedonije, u vreme kada se u EU podižu granice.

„Pozitivno me iznenadilo da su tri države, koje su susedi, i koje imaju snažnu ekonomsku saradnju, odlučile da se upuste u jedan ‘mali Šengen’, u vreme kada se u zapadnoj Evropi, unutar EU, podižu granice“, kazao je Petrič Tanjugu.

On smatra da je ta inicijativa veoma korisna na putu ka EU i da je saradnja na inicijativu iz samog regiona ono što je potrebno Zapadnom Balkanu.

„Potrebne su sopstvene inicijative na Balkanu koje su u duhu evropskog ujedinjenja“, naglasio je Petrič.

Odbacio je kao neosnovane ranije strepnje pojedinih zemalja regiona da bi regionalna ekonomska zajednica mogla biti prepreka na putu u EU, istakavši da treba sve mogućnosti koje se nude, u smislu integracije, iskoristiti.

„Regionalna integracija na Balkanu je jasan preduslov za veću evropsku integraciju. Mišljenja sam da ona nije prepreka već da može samo doprineti da se susedskom politikom isproba ono što će kasnije ionako biti potrebno u EU“, objasnio je Petrič.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.