Petrič: Pitanje proširenja mora biti rešeno na samitu u ZG

BEČ – Austrijski poolitičar, bivši evroparlamentarac i izaslanik EU za Kosovo, Volfgang Petrič smatra da bi pitanje deblokade procesa proširenja EU moralo da bude repšeno na samitu u Zagrebu, u maju.

Upitan da li se od nove austrijske vlade kancelara Sebastijana Kurca može očekivati deblokada procesa širenja EU, Petrič je ukazao da u vladinom programu jasno stoji da će se Austrija i dalje zalagati za širenje Unije i da će sve činiti da unapredi taj proces.

„Polazim od toga da će se to pitanje rešiti na Samitu o Zapadnom Balkanu u maju u Zagrebu“, rekao je Petrič za Tanjug.

Ukoliko se to ne dogodi, to bi, smatra austrijski političar, bilo loše po EU, jer bi time „ponovo dokazala da ne može donositi odluke“.

Izrazio je nadu da će kancelar, ali i ministarka za evropska pitanja, te i šef diplomatije Austrije u narednom periodu preduzeti neke važne inicijative.

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH rekao je da treba imati na umu da se ove godine obeležava 25 godina od Dejtonskog sporazuma, čiji je potpisnik i Srbija, koja ima važnu ulogu u regionu, te Austrija, kako kaže, i zbog toga treba da pokrene inicijative za dalje približavanje regiona EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.