U trendu

PIC bez saglasnosti Rusije osudio korake NSRS

SARAJEVO – Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) najoštrije su danas osudili, bez saglasnosti Rusije, kako se navodi, eskalaciju tenzija koje dolaze od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.

„Retorika i postupci koji podrivaju funkcionisanje države Bosne i Hercegovine, uključujući bojkot institucija na državnom nivou i blokiranje vitalnih odluka, destabilizuju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takvi potezi ne služe interesima građana BiH i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta“, navodi se u saopštenju ambasadora PIC, a prenosi portal Klix.

U saopštenju se navodi i da su „revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim dogadajima, uključujući genocid, neprihvatljivi“.

U saopštenju se ocenjuje da je to u suprotnosti s osnovni evropskim vrednostima i da podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH.

Ambasadori Upravnog odbora PIC pozivaju vlasti da se „suzdrže od destabilizujućeg ponašanja“.

Pozivaju sve političke lidere u BiH da se fokusiraju na „podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane ove zemlje i unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštovanju svih žrtava“, naveli su iz PIC.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a naglasili su i svoju „kontinuiranu podrškku autoritetu i mandatu visokog predstavnika“ i ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se, kako navode, ne ispune ciljevi i uslovi za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije.

Članice Upravnog odbora (PIC) su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemacka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

PIC se sastoji od 55 zemalja i organizacija.

Savet za sprovođenje mira uspostavljen je 1995. godine u Londonu, posle zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.