U trendu

PIC osudio svaki oblik seceonističke retorike u BiH

SARAJEVO – Upravni odbor Veća sa provođenje mira u BiH (PIC) nakon dvodnevne sednice saopštio je da osuđuje svaki oblik secesionističke retorike i delovanja i pozvao vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opšti okvirni sporazum za mir, uključujući i Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Upravni odbor PIC-a ističe obavezu da se osigura provedba odluka svih sudova.

Takođe izražava zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izražavanja, slobode medija i slobode udruživanja u BiH, te je uznemiren pozivanjem na donošenje zakonskih rešenja kojima se ograničavaju ova prava u Republici Srpskoj.

Upravni odbor PIC-a ponavlja da su ova prava i profesionalno i odgovorno novinarstvo od ključnog značaja za svako demokratsko društvo.

U opširnom saopštenju, PIC podseća na nastojanje visokog predstavnika da pokrene parlamentarni proces u cilju rešavanja pitanja državne imovine u skladu s presudama Ustavnog suda BiH.

Upravni odbor PIC-a pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da se anguje i da bez daljih odlaganja usvoji zakon kojim se reguliše ovo pitanje.

„Rešavanje pitanja državne imovine je ključni element programa 5+2, čije je ispunjavanje i dalje neophodno za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika“, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor PIC-a poziva sve strane da promovišu okruženje koje pogoduje pomirenju.

To zahteva prihvaćanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, poštovanje svih žrtava i sećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rad na lociranju, pronalasku i identificiranju nestalih, te provođenje istrage i krivičnog gonjenja osumnjičenih osoba koje su još uvek na slobodi.

„To je jedini put ka budućnosti koji leči i zaceljuje rane BiH i garantira pravedan i trajan mir za buduće generacije“, navodi se, između ostalog u saopštenju.

O kandidatskom statusu BiH Upravni odbor PIC-a je pozvao organe vlasti da četverogodišnji mandat koji je pred njima iskoriste za rešavanje izazova i korištenje šansi koje su pred BiH.

„Upravni odbor PIC-a poziva domaće političke aktere da nastave političke pregovore i da se uključe u javnu raspravu o suštinskim reformama, uključujući ustavne i izborne reforme kako bi se osigurala jednakost svih građana i eliminirala diskriminacija, posebno putem provedbe sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u grupi predmeta Sejdić i Finci“ navode iz PIC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.