U trendu

PIC: Poziv svim nivoima vlasti u BiH da preuzmu odgovornost

SARAJEVO – Ambasadori Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira (PIC) pozvali su danas sve nivoe vlasti u BiH da preuzmu odgovornost i ispune mandat koji su im dali glasači.

Poručili su da je potrebna veća politička volja da se postigne napredak na polju zajedničkih ciljeva i premoste podele.

„Retorika ili dela koja dovode do destabilizacije i podela, uključujući podrivanje državnih institucija i reformi koje su pružile stabilnost, finansijsku dobrobit i funkcionalnost za sve u BiH, moraju prestati“, saopšteno je iz PIC-a.

Ističu da ovakvo ponašanje nije u interesu građana BiH kao ni kompanija koje posluju u ovoj državi.

„To nije u interesu bilo kog građanina BiH ili kompanije i odvlači pažnju sa preko potrebnog delovanja i reformi na evropskom putu. Mi podvlačimo našu nedvosmislenu podršku postojanju BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta“, navodi se u izjavi.

Poručili s u da ostaju spremni da zajedno sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom pomognu političkim akterima BiH u obezbeđivanju mira i prosperiteta.

„Zajedno sa visokim predstavnikom Kristijanom Šitom, mi, članice Upravnog odbora Veća za implementaciju mira, ostajemo spremne da pomognemo i podržimo domaće aktere u njihovim nastojanjima da osiguraju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH“.

Ambasadori su podržali u potpunosti rad Šmita i dodali da je, i pored brojnih, kako kažu, podrivanja, uloga visokog predstavnika u BiH izuzetno važna naročito u kontekstu ispunjenja 5+2 uslova nakon čega bi se Bosna i Hercegovina približila Evropskoj uniji.

Posebno su istakli fokus Šmta na pitanje državne i vojne imovine, a političke aktere su pozvali da sarađuju sa OHR-om u pronalasku funkcionalnog rešenja u interesu BiH i njenih entiteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.