U trendu

Picula optužuje Srbiju da destabilizuje region

ZAGREB – Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula optužuje Srbiju da destabilizuje region i zbog toga joj, kaže, treba posvetiti pažnju.

„Srbija kao najveća od država (Zapadnog Balkana) zaslužuje posebnu pažnju u analizi stanja stvari jer svoje unutrašnje kontroverze i nerešena pitanja vlastite demokratske tranzicije često izvozi u susedstvo i tako destabilizuje region“, rekao je Picula u intervjuu za zagrebački Večernji list.

Inače, Picula je među osam, od 705 evropskih parlamentaraca, potpisnika pisma upućenog šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu i visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, u kojem se od njih zahteva da, kako navode, „konačno reaguju i zaustave Milorada Dodika“.

Kao krivce za navodne tenzije i loše stanje u BiH targetiraju Srbiju.

U juče objavljenom pismu tvrde da tenzije u BiH rastu i da ih proizvodi pre svega srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, „blokadom državnih institucija i konstantnim radom na secesiji rušenjem ustavnog poretka BiH“.

Evropski parlamentarci tvrde i da će takva politika Republike Srpske „ugroziti stabilnost na celom Zapadnom Balkanu“, što, kako navode, „može uzrokovati čak i oružane sukobe u nekim područjima“.

Tvrde i da reč „rat“ nikada češće nije spominjana na Balkanu, a kao krivaca za to navode Srbiju, koja je nedavno, kako navode, „na određeni način zapretila i NATO-u“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar