U trendu

Picula: Plenković relativizuje slučaj Žalac

ZAGREB – Hrvatski evroparlamentarac iz opozicionog SDP-a Tonino Picula izjavio je da afera „softver“, u okviru koje je uhapšena bivša ministarka regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, još nije ođeknula u Briselu, ali tvrdi da, kako kaže, „put političke odgovornosti“ vodi do vrata premijera Andreja Plenkovića.

„Evropska kancelarija javnog tužioca je nova institucija uspostavljena s dobrim razlogom – već duže je jasno da u pojedninim delovima EU postoje manipulacije s novcem koji bi trebaloda pomogne sa razvojem manje razvijenih delova EU“, rekao je Picula za zagrebačku N1 tv.

Umesto da, kako kaže, taj novac ide tamo gde treba, odlazi u privatne džepove.

„Mi smo u Hrvatskoj dugo vremena bili pri dnu lestvice korišćenja fondova. Očito je nivo apsorpcije tih sredstava na pojedinačnom nniovu uno bolja”, rekao je Picula.

Bivša ministarka, koja je visoko pozecionirana u HDZ-u, Gabrijela Žalac uhapšena je sa još tri osobe pod sumnjom da je počinila krivično delo iz oblasti privrednog kriminala i određen joj je jednomesečni pritvor.

Premijer Plenković je reagujući na njeno hapšenje rekao da je iznenađen, hvaleći njene sposobnosti i pozivajući se na prezumpciju nevinosti.

Na pitanje može li ova afera ugroziti projekte, Picula kaže da će verojatno doći do ozbiljnije retroaktivne analize, ali je teško, dodaje, reći da li će ugroziti dogovorene projekte.

“Verujem da će i Uskok dobro razmisliti kako da se odnosi prema ovoj kategoriji predmeta. Što se tiče izjave premijera, to je strategija da se relativizuje odgovornost ministarke koja je bila njegov izbor. Ovo će sigurno imati krivično pravni epilog, a mora dobiti i politički epilog”, rekao je Picula.

Dodao je da je Žalac bila Plenkovćev izbor, da se kompromitovala i da zato Plenkovićeve izjave da je sjajna u svom poslu politički su neodgovorne.

„Put političke odgovornosti vodi pred njegova (Plenkovićeva) vrata”, naveo je Picula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.