U trendu

Piloti Lufthanze nastavljaju štrajk do subote

Sindikat pilota nemačkog nacionalnog avioprevoznika, Lufthanze, saopštio je danas da njegovi članovi planiraju da štrajk nastave do subote, javlja AP.

Štrajk, koji je počeo u sredu, organizovan je zbog dugotrajnog spora oko plata, a Lufthanza je zbog štrajka morala da otkaže stotine letova na dan.

Nemačka aviokompanija je danas saopštila da očekuje da će štrajk njenih pilota sutra ugroziti oko 100.000 putnika koji su rezervisali kratke ili srednje letove.

Letovi do dalekih destinacija neće biti otkazani, pošto će ih obezbediti drugi avioprevoznici u Lufthanzinoj grupi, navodi se u saopštenju.

Sindikat pilota je saopštio da će se obustava rada u subotu odraziti na sve interkontinentalne relacije s polaskom iz Nemačke.

Danas, drugog dana štrajka, otkazano je 912 letova i na aerodromima zarobljeno još 115.000 putnika, javio je AFP.

Vazduhoplovna kompanija je već ranije otkazala 900 letova, što je uticalo na to da juče ostane „prizemljeno“ 100.000 putnika, nakon što su piloti ušli u višednevni štrajk nezadovoljni platama i uslovima rada.

Ovo je 14. po redu štrajk koji su piloti Lufthanze organizovali od aprila 2014, a traže povišicu u proseku od 3,66 odsto godišnje, retroaktivno za poslednjih pet godina.

Njihov sindikat kaže da su piloti trpeli zamrzavanje plata tokom dužeg perioda, što je za posledicu imalo „značajan pad njihove kupovne moći“ zbog inflacije, dok je Lufthanza ostvarila milijarde evra profita.

Kompanija je ponudila povećanje plata za 2,5 posto i pozvala sindikat da zajednički potraže rešenje, umesto esklalacije problema.

Dnevni list „Bild“ piše da štrajk košta vazduhoplovnu kompaniju oko 10 miliona evra (10,5 miliona dolara) dnevno.

Lufthanza se suočavala sa nizom štrajkova kako kabinskog osoblja, tako i pilota, tokom poslednje dvije godine, pošto je kompanija nastojala da snizi troškove kako bi „preživela“ konkurentsku utakmicu koju su nametnuli niskotarifni rivali poput IziDŽeta i Rajanera.

Drugi avioprevoznici u okviru Lufthanza grupe – DŽermanvings, Svis, Ostrijan Erlajns, Er Dolomiti i Brasels Erlajns, nisu pogođeni ovonedeljnim štrajkom, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar