Pjongjang preti: Uništavanje Južne Koreje bilo bi „prosto kô pasulj“

Severnokorejski državni mediji kritikovali su svog južnog suseda zbog održavanja zajedničke raketne vojne vežbe sa SAD nakon što je Pjongjang lansirao interkontinentalnu balističku raketu, rekavši da bi uništavanje Južne Koreje bilo „prosto kô pasulj“.

zveštaj koji je objavila Centralna novinska agencija Koreje (KCNA) ocrnio je Seul kao „marionetskog vojnog gangstera“, tvrdeći da će za Severnu Koreju biti „prosto kô pasulj da zbriše marionetske snage“ jer je ta zemlja sada u stanju da „uništi čak i SAD preko okeana“.

Pjongjang tvrdi da raketa „Hvasong 14“ može da napadne „srce Sjedinjenih Američkih Država“ svojim „velikim teškim nuklearnim bojnim glavama“.

Nakon što su potvrdile lansiranje, američke i južnokorejske snage ispalile su rakete sa istočne obale Južne Koreje kako bi se suprotstavile „destabiliziujućim i nezakonitim akcijama Severne Koreje“, saopštila je američka vojska.

„Testiranje balističke rakete predstavlja novu eskalaciju pretnje Sjedinjenim Američkim Državama, našim saveznicima i partnerima, regionu i svetu“, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson. „Neophodna je globalna akcija da bi se zaustavila pretnja“, istakao je on.

Severna Koreja je u utorak objavila da je uspešno lansirala prvu interkontinentalnu balističku raketu „Hvasong 14“ u 00.30 po Griniču. U saopštenju se navodi da je raketa putovala 933 kilometra i dostigla visinu od 2.802 kilometra tokom svog 39-minutnog leta pre nego što je „precizno pogodila ciljane vode“ u Japanskom moru, prenosi Sputnjik.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike