U trendu

Plenković apelovao na zaustavljanje političke krize u BiH

MOSTAR – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Mostaru da zvanični Zagreb prati političku situaciju u BiH i istovremeno apelovao, posebno na Bošnjake i Hrvate, na zaustavljanje političke krize i efikasan rad institucija u kojima su predstavnici svih naroda legitimno zastupljeni.

On je poručio da to govori u ime Hrvatske, koja, kako je kazao, želi da se odnosi u BiH relaksiraju, da se obnavljaju savezništva i partnerstva.

„Posebno apelujem na lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u FBiH da ulože dodatne napore, da obnove poverenje, savezništvo i partnerstvo kako bi postigli dogovor o izmenama Izbornog zakona. Kuća se gradi od temelja, a u demokratiji temelji su način na koji smo zastupljeni“, rekao je Plenković, prenela je Fena.

Dodao je da je koncept konstitutivnih naroda prepoznat u Strateškom kompasu, dokumentu koji je usvojila EU, a koji govori o bezbednosnim i političkim izazovima za celi kontinent narednih deset godina.

Naglasio je i to da je Hrvatska pokrenula inicijativu za raspravu o BiH u Evropskom savetu i istakao da Hrvatska to radi kao prijatelj.

„Želimo da pomognemo u prevladavanju teškoća, da bi Hrvati bili legitimno zastupljeni, ali i da bi Bosna i Hercegovina što pre dobila kandidatski status u EU“, poručio je Plenković, koji u Mostaru prisustvuje otvaranju 23. Međunarodnog sajma privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.