U trendu

Plenković danas u Prištini sa Kurtijem i Osmanijevom

ZAGREB/PRIŠTINA – Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi danas na Kosovu i Metohiji, gde će obići Janjevo, gde živi najviše Hrvata, i primiti medalju Sv. Terezije, koju će mu uručiti predsednika privremenih institucija Vljosa Osmani.

U premijerovoj pratnji su predstavnici HGK, Ericšona Nikole Tesle i Končara, ali i olimpijac Josip Glasnović.
Ovo je prva poseta Plenković od 2011. godine, a zagrebački Večernji list, koji Kosovo naziva državom, piše da Hrvatsa ima redovni politički dijalog i susrete premijera sa predstavnicima Prištine na marginama međunarodnih konferencija.

Ova poseta, prema pisanju Večernjeg ima više komponenti – političku, diplomatsku, privrednu, humanitarnu, dijasporsku, kao i bezbednosnu.

Ona dolazi i dan nakon što je na lokalnim izborima Kurtijevo Oslobođenje ponovo doživelo debkl u drugom krugu lokalnih izbora i koje više nije vodeća stranka u južnoj srpskoj pokrajini.

Najavljeno da će se Plenković u Prištini sastati sa predstavnicima privremenih institucija Aljbinom Kurtijem

Podseća se da je Hrvatska sedmi trgovinski partner Kosovu od zemalja EU.

Susret s Vjosom Osmani, dodaje se, ima humanitarnu notu.

Ona će Plenkoviću i direktoru bolnice Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću uručiti medalju Svete Terezije. Priznanjaim se dodeljuju u znak zahvalnosti za angazovanje nakon tragične nesreće u Slavoniji u kojoj se letos prevrnuo autobus pun kosovskih državljana, pri čemu ih je desetero poginulo, a 50-ak bilo povređeno.

Plenković će se sastati sa predstavnicima hrvatskog kontingenta KFOR-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar