U trendu

Plenkovic: HR kao novo energetsko čvorište za centralnu Evr

BRISEL, 30 . maja ( Tanjug) – Hrvatski premijer Andrej Plenković kaze da bi Hrvatska u procesu oslobađanja Evrope zavisnosti od ruskih foslilnih goriva mogla postati energetsko čvoriste gde će se energenti doprementi preko luke ”Janaf”, skladištiti i dalje distribuirati u susedne države i širom centralne Evrope.

”Jadranski naftovod Janaf je sposoban da donese ogromne količnine nafte potrebne rafinerijama u Mađarskoj. Tema diverzifikacije u dobroj saradnji sa nama je pitanje o kome treba voditi računa, ali ovde je manje pitanje odakle će doći već koja će biti cena nafte”, poručio je Plenković.

On je najavio da će se u budućnosti dodatno uložiti u već postojeći hrvatskki terminal za prirodni tečni gas što bi, prema njegovim rečima, bilo najkorisnije i za Hrvatsku i zemlje u okruženju.

Plenković je dolazaći u Brisel na samit EU lidera poručcio da se Hrvatska zalaže za usvajanje šestog paketa sankcija, da podržava oslobađanje zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije i izgradnju alternativnih mreža za nabavku energenata.

”Treba uložiti u naftovode, gasovode, u celu mrezu koja je funkcionalna i povezana. Svi naši građani moraju da imaju i beznina i struje i gasa. Dosadašnja energetska zavisnost se ne može preko noći rešiti i zato ovi pregovori ovoliko traju, ali ne vidim tu dugoročno veliki problem”, kazao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.