U trendu

Plenković o padu letelice: Jasno da je bila pretnja

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković obišao je danas s članovima vlade mesto pada bespilotne letelice gde se vrše istražne radnje i tom prilikom rekao da je u pitanju „čista i jasna pretnja“ koja se ne sme tolerisati.

„Ovo upućuje na potrebu i tešnje saradnje unutar samog NATO-a, ovakvu situaciju ne možemo više tolerisati niti bi se trebala dogoditi, ovo je čista i jasna pretnja na koju se trebalo reagovati, dići ćemo je na sva tela, raditi na tome da podignemo spremnost nas i drugih kako bi se neutralizovala na nekom sigurnom mestu a ne da padne na glavni grad, i to u gusto naseljeni deo“, rekao je on, a prenosi Jutarnji list.

Kako je dodao, letelica je očito lansirana na teritoriji Ukrajine, ali se ne zna u čijem je posedu bila, pošto i s ukrajinske i s ruske strane kažu da nije njihova.
„Letela je nad Hrvatskom oko sedam minuta i srušila se ovde doslovno gde je 7.500 studenata, restoran, noćni klub, stambene zgrade… Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće, oštećeno je oko 40 automobila“, rekao je Plenković.

On je ponovio da je juče upoznao sve lidere EU, uputio formalno pismo svima, obavestivši ih o incidentu i da se ovako nešto može dogoditi i u nekom drugom gradu – Budimpešti, Ljubljani, Bratislavi…

„Važno je jačati i intenzivirati međusobnu saradnju. Je li ovo bilo slučajno, greška ili namerno, ne znamo, tu su predstavnici i DORH-a (državnog tužilaštva) i policije i vojske, najpre će se pokušati iskopati letelica i videti ima li u njoj podataka“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar