U trendu

Plenković: Za ublažavanje rasta cena pet milijardi kuna

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska od sutra paketom mera vredim gotovo pet milijardi kuna (1 evro vredi oko 7,5 kuna) ublažavati rast cena koji predstavlja najveći udar na građane i privredu, a sve zbog situacije u Ukrajini.

Plenković je rekao da je vlada pritom limitirala rast cena struje na 9.6 posto, rast cene gasa za domaćinstva na najviše 20 posto, da je smanjen PDV na period od godinu dana na isporuke gasa s 25 na pet odsto.

Dodao je da je smanjen PDV na prehrambene proizvode, kao i na troškove u poljoprivredi, različite druge potrepštine, na kulturne i sportske aktivnosti.

„Takođe, vodili smo računa o najugroženijima u našem društvu, onima koji žive na ivici siromaštva, kojima je povećan iznos socijalnih transfera s 200 na 400 kuna, a odnose se i na račune za gas, a ne samo za struju“, rekao je premijer na otvorenom delu sednice vlade.

Na taj način, kaže, vlada brine o sugrađanima kojima je solidarnost, kao jedna od osnovnih društvenih kategorija, najviše i potrebna u ovome trenutku.

Najavio je i poseban program mera za poljoprivrednike i ribare, te podsetio da su odobrene direktne jednokratne podrške penzionerima.

„Sa sveobuhvatnošću našeg paketa uspeli smo u najvećoj mogućoj meri da dovedemo do situacije da se u mesecima pred nama taj udar oseti što manje na kućne budžete naših građana“, kazao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar