U trendu

Plenkovic: Zabrana ruske nafte u decembru, odluka nije odlozen

ZAGREB – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da odluka EU o zabrani uvoza ruske nafte stupa na snagu za sve u decembru i da ta odluka nije odložena, već stupa na snagu takva kakva jeste, na vreme, prenosi hrvatski portal index.

„EU je donela zajedno, ne Hrvatska, nego svih 27 država članica, paket sankcija prema Rusiji. Srbija nije dokazala da je na bilo koji način energetski ugrožena ili da uvoz ruske nafte predstavlja zadnju slamku spasa da bi građani Srbije imali benzin. Nemaju niti jednog argumenta“, rekao je Plenković novinarima.

Hrvatski premijer kaže da ta „odluka nije odgođena, nego stupa na snagu za sve“ u decembru. On ocenjuje da „nije Vučić došao tu i izborio se za odluku“, već da „odluka stupa na snagu takva kakva jeste na vreme“.
Hrvatski premijer kaže i da Srbija može uvesti naftu preko Krka, preko Jadranskog naftovoda, bilo koju naftu osim ruske, jer je EU odlučila da primeni sankcije na uvoz ruske nafte.

„Da znamo da pančevska rafinerija ne može nikakvu naftu prerađivati, pa dali bi im ruske koliko im treba. Šta bismo mi sada trebali? Dati njima rusku iako mogu kupiti i bilo koju drugu naftu, prerađivati je i prodavati svojim građanima“, smatra Plenković.

Prema njegovim rečima, „ispada kao da je Hrvatska sama od sebe smislila sankcije jer nema što drugo raditi osim da napakosti Srbiji“.

„To je smešno. Uvredljive i bezobrazne teze. Vrlo je važno da se shvati poruka, svako ko hoće biti u EU, to podrazumeva i neke pakete sankcija“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.