U trendu

Počela molitva u Aja Sofiji, prva od 1934. godine, ogromne gužve oko džamije (foto)

Prvi put nakon 86 godina u Aja Sofiji se održava prva molitva od njenog preimenovanja u džamiju, a vernici i mnogobrojni turisti od ranih jutarnjih sati blokirali su ulice oko nekadašnje vizantijske crkve koja je uredbom turskih vlasti početkom jula iz muzeja ponovo pretvorena u džamiju.

Molitvi koju vode tri imama prisustvuje i turski predsednik Redžep tajip Erdogan, a prisutni nose zaštitne maske na licu.

Aja Sofija je za molitve otvorena džuma-namazom (velikom molitvom u podne), a već nakon sabah-namaza (jutarnja molitva) počeli su da pristižu oni koji su hteli da obave prvu molitvu.

Preduzete su visoke bezbednosne mere u okviru kojih je predviđeno da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dve za žene.

Na terenu je i 736 zdravstvenih radnika raspoređenih na 17 lokacija, te nekoliko desetina ambulantnih vozila, kao i ambulantni helikopter.

Aja Sofija kao pravoslavna crkva služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.