Počela nova statusna konferencija za šefove tzv. OVK

HAG – U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas je počela četvrta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta tzv. OVK i kosovskog predsednika Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske po optužbi za ratne zločine na KiM.

Konferenciji, koja se održava pred sudijom za prethodni postupak, prisustvuje glavni tužilac Specijalizovanih tužilaštva Kosova Džek Smit sa saradniicma, branioci optuženih su uključeni u konferenciju putem video linka, kao i optuženi, koji je prate iz pritvorske jedinice u Hagu.

Na konferencijama će se govoriti o toku iznošenja dokaza, statusu istraga tužilaštvai odbrane i eventualnom datumu za početak suđenja, najavio je sudija.

U ovom procesu optuženi su pored Tačija i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi i od novembra 2020. godine se nalaze u pritvoru u Hagu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili njima podređeni pripadnici OVK, po njihovim nalozima, i to protiv stotina civila, Srba, Albanaca, Roma, katolika…i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvrčena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.